Tobias Plansoen

Gerard Bouman ontmoet Tobias Plansoen

Wij gaan kijken hoe Gerard Bouman (muzikant) en Tobias Plansoen (componist – muzikant) elkaar muzikaal gaan vinden.

Gerard praat in deze programmareeks met muzikanten over hun passie voor muziek en wat daar allemaal nog meer bij komt kijken. Om te beginnen wil hij weten is hoe Tobias ertoe is gekomen om gitaar te gaan spelen. Het is begonnen op de basisschool waar zijn meester gitaar speelde. Hij speelde toen een stukje van Eric Clapton, Leyla, en probeerde de gitaar akkoorden uit. Dat was echt het begin. Hij had een mooie 12-snarige gitaar waar hij in de klas mee zong. Dat was zijn eerste kennismaking met de gitaar. Ik deed mijn lesjes, eerst bij Piet Brummer de oude directeur van de muziekschool, en later bij Dingeman Coumou. Toen ging ik wat meer improviseren richting de Pop en de Rock en daarnaast ook Jazz.
In mijn examenjaar had ik contact had met een drummer Niek Smelt, die speelde toen in een band en vroeg of ik het leuk zou vinden om met zijn band te komen spelen. Ik ging een keertje langs om te kijken of het leuk was om mee te doen. Ik moest een paar liedjes instuderen en dat is later een onderdeel van mijn werk geworden. In die zin heb ik erg veel geluk gehad.
Gerard heeft op de website gezien dat Tobias bands coacht en wil weten wat het allemaal inhoudt en wat er bij komt kijken. Bands coaching is één van de dingen van het lesgeven die Tobias het allerleukst vindt. Het gaat echt vooral om samenspel, je gaat niet werken met de gitarist die beter zijn ding moet kunnen, maar je gaat meer vertellen hoe je samen speelt in een band en hoe je elkaar de ruimte kunt geven, zodat bijvoorbeeld de gitarist of de zang er beter uitkomt. Het gaat meer om de gelaagdheid van de muziek, laag, midden en hoog bijvoorbeeld, en hoe je dat verdeelt. Heel vaak zijn er pianisten die de bassen heel hard met de linkerhand spelen en dan leg ik uit dat dit niet iets voor de piano is maar voor de bassist. Het gaat echt om samenspel. Wat iedereen al als bagage bij zich heeft probeer ik dan zo goed mogelijk er uit te halen. Het mooie aan band coaching is dat je gaat werken met wat iedereen al heeft aan mooie dingen en dat proberen zo goed mogelijk uit te laten komen. Op de vraag van Gerard of er veel bands zijn die gebruik van band coaching maken vertelt Tobias dat hij in het christelijke circuit zit. Heel veel bandjes van kerken maken gebruik van coaching.
Wij schrijven nieuwe liederen voor de kerk en daarbij schrijven we zo dat het goed zingbaar is, dat is ons doel. Maar qua stijlen hoeven wij ons nergens aan te houden en dat is leuk. Op onze laatste cd bijvoorbeeld hebben wij een liedje met een soort zigeuner swingachtige stijl gemaakt. In die zin hebben wij geen Gospel stijl maar wel Gospel inhoud en qua stijl kunnen wij van alles doen. Wij hebben ook Keltische folk invloeden, maar ook Klassiek. De band Sela, waar Tobias in speelt, bestaat uit zeven mensen, waaronder een zanger en een zangeres. Daarnaast een toetsenist, basgitarist, drummer, en gitarist. De violiste speelt tevens accordeon en fluitjes en zingt ook. De muzikanten komen eigenlijk uit heel Nederland. Qua spelen heeft de band tijdens kerkdiensten gespeeld, maar op het moment spelen ze meer concerten in kerkgebouwen. De missie is echt om een nieuwe lied te schrijven voor de kerk dat meegezongen gaat worden. Dit gebeurt dan echt massaal en is heel mooi om te horen en te zien.

Gerard en Tobias hebben vele raakvlakken

Gerard Bouman

Wat is er anders als je in een band speelt die zo’n grote groep zangers moet begeleiden, dat is toch eker anders dan als je op een podium staat met je band te knallen? Tobias vertelt dat als je een normaal bandje bent je misschien je band als doel hebt, dat je band bekender wordt en dat is het dan. Wij hebben meer als doel dat wij samen onze God aanbidden. Als wij een optreden geven is doen wij dat niet alleen voor ons zelf, maar wij proberen juist de mensen mee te nemen en met elkaar te doen. Muziek wordt gebruikt als een soort voertuig voor de boodschap.
Tobias speelt ook in een Ierse Folk band en zit dus in dezelfde hoek als Gerard die dat ook doet. De band van Tobias heet “Folk Over de Vloer” en hij doet dit samen met zijn vrouw en een violiste. Hij speelt gitaar en octaaf mandoline. Folk over de vloer speelt vooral Tunes, instrumentale Ierse muziek. Zij spelen voornamelijk bij feesten en partijen en niet op festivals. Het is eigenlijk een hobby bandje. Tobias laat een octaaf mandoline zien, die heeft acht snaren die twee aan twee gelijk gestemd zijn. Hij gebruikt deze voornamelijk als melodie instrument. Hij speelt veel Jigs and Reels hierop. Een Jig is bijvoorbeeld een melodie in triolen.
Wat Tobias zo aanspreekt in de Ierse muziek is dat hij er vooral heel erg vrolijk van wordt, het sprankelende en soms virtuoze en enthousiaste, maar ook het laagdrempelige. Met een huiskamer vol mensen of in de pub met een lekker biertje erbij een leuke sessie spelen. Hij doet het jammer genoeg zelf veel te weinig vindt hij.
Op de vraag van Gerard wat het mooiste aan muziek maken is en waarom hij het zo graag doet zegt Tobias dat het in eerste instantie een uitlaatklep is. Als hij zijn gitaar pakt en hij zondert zichzelf af dan kan hij helemaal tot rust komen. Ook kan hij er zijn ei en zijn creativiteit in kwijt. Tobias vindt het erg leuk om arrangementen te maken op bestaande liederen en die op te nemen. Daarnaast is samenspelen met andere mensen ook fantastisch, die verbinding die je dan samen hebt. En als je dit dan ook nog voor God mag doen, en andere mensen hierin meeneemt, dan is het helemaal mooi.


Geverifieerd door MonsterInsights