Oudshoornsekerk

Willem van der Kwaak en Andries Paats vertellen over de vele mogelijkheden die het gebouw kan bieden.

Andries Paats

Wij gaan langs bij Willem van der Kwaak die ons een rondleiding geeft door de nieuwe ruimte na de verbouwing van de Oudshoornse kerk. Andries Paats vertelt meer over de organisatie.

Willem van de Kwaak

Mijn naam is Willem van der Kwaak en samen met Andries Paats zijn wij, om een zwaar woord te gebruiken, koster en beheerder van de Oudshoornse Kerk. Dat houdt in dat wij de kerk netjes houden en gereed maken voor de zondagsdienst. Een andere belangrijke taak is geworden de nieuwe zaal die wij hebben gekregen. Sommige mensen kunnen zich waarschijnlijk nog herinneren hoe de oude zaal er uit gezien heeft. Als je nu binnenstapt, weet je niet wat er allemaal is gebeurd om er een schitterende mooie zaal van te maken. Ik neem je mee naar binnen om de zaal te bekijken.
Om een kleine indruk te geven, de oude zaal kwam tot de pilaren, vanaf de pilaren is een nieuwe uitbouw gekomen en de zaal geworden zoals hij nu is. Wij kunnen een klein rondje maken om een indruk te geven en zo zie je de faciliteiten voor koffie en thee maken. Hett is een vaste gewoonte om bij binnenkomst met een kopje koffie te beginnen. Wij hebben nu een hele mooie nieuwe zaal maar wij kunnen er ook iets ouds er in zetten, oud en nieuw gaat samen. Zo is bedacht om de kerkenraadskast uit de consistorie te halen. De consistorie is de vergader ruimte waar de kerkenraad vergadert. Wij hebben de kast eruit gehaald en in de nieuwe zaal gezet. Wij vinden dit een heel mooi plaatje.

Andries Paats

Mijn naam is Andries Paats, samen met mijn collega Willem van der Kwaak runnen wij dit gebouw. Dat is bijna een fulltime baan want het is niet alleen op zondag de kerkdienst, maar het zijn ook concerten van Cornelis de Vlaming. Er zijn veel scholen die naar de kerk komen en dan merk je tijdens de gesprekken met kinderen dat de kerk in het algemeen voor hen een onbekend terrein is. Toen wij met de bouw klaar waren belde er een familie op. “Onze ouders zijn overleden en er staat hier nog een hele mooie vleugel, wij willen die eigenlijk schenken aan de Oudshoornsekerk”. Toen dachten wij, “wij hebben een mooie zaal met een mooie hoek erin, het zou mooi zijn om daar een vleugel neer te zetten.” Vandaar dat deze vleugel hier staat. Wij hebben nu twee vleugels, een piano en een schitterend orgel. We kunnen iedereen bedienen die muziek komt maken.
In 1983 hebben wij een vrij ingrijpende renovatie gehad die miljoenen heeft gekost. Toen kwam de vraag wat te doen nu alle tegels er uit zijn. Eén van de verantwoordelijke kerkenraadsleden heeft gezegd dat al het zand er uitgeschept mocht worden. Dan zien wij het wel, want misschien zit er iets onder. Dat kostte extra veel geld, maar er kwam een schitterende grafkelder tevoorschijn.
Er zijn nu al veel activiteiten, maar dat is nog maar het begin. We hebben samen bedacht dat de kerk veel meer onder de aandacht van de mensen moet komen.
Mensen moeten weten dat je hier altijd terecht kunt voor alles en nog wat. Je hoeft geen lid te zijn van de kerk, als je van hier uit begraven wil worden hebben wij alle faciliteiten. Wij zeggen weleens van het wieg tot het graf. Er worden doopdiensten gehouden, er worden mensen in de familiekamer opgebaard als ze overleden zijn. Wij dachten laten wij het huisje omtoveren tot een familiekamer zodat de familie hier naar toe kan komen. Zij krijgen allemaal de sleutel om in het huisje te komen. Of ze nou midden in de nacht komen of wanneer dan ook, ze zijn daar helemaal vrij in. Dat is het grote winstpunt dat families het gevoel van vrijheid krijgen en naar hun familielid kunnen gaan, even erbij zijn, een kopje koffie of iets anders drinken. Dat wordt erg op prijs gesteld.

Het is heel bijzonder dat dit gebouw verbouwd is vertelt Willem. In deze slechte tijd waarin de kerken leeglopen heeft de kerkenraad van de Oudshoornsekerk besloten om inkomsten te genereren. Ze zijn sponsoren gaan zoeken en die hebben mede mogelijk gemaakt dat deze schitterende zaal gebouwd kon worden. Andries vult aan en vertelt dat er commerciëler wordt gedacht. Er wordt nu van alles en nog wat georganiseerd. De Gemeente heeft een horecavergunning verleend zodat er een drankje kan worden geschonken. Je moet actief aan de slag blijven en de Alphenaar door laten dringen dat wij een schitterend mooi monument hebben waar ze trots op mogen zijn.

Ad Hesseling

Ad Hesseling, organist en organisator concerten, vult de informatie aan over de concerten die in de Oudshoornsekerk nog gaan komen.

De klank van de piano, de akoestiek in deze kerk is erg mooi en er zijn een heleboel muzikanten die dat ook vinden. Vaak ook jongelui die nog niet veel podium ervaring hebben. Zo zijn er een heleboel muzikanten die deze akoestiek heel speciaal vinden en die graag hier willen spelen. Voor de gevestigde orde is dat geen enkel probleem, als bij wijze van spreken Daniël Barenboim hier een piano recital wil geven is hij van harte welkom, die kent iedereen. Er zijn ook mensen die niet zo bekend zijn en die willen wij graag met onze lunchconcerten een kans geven om hier zonder al te veel kosten risico’s op te treden en te beginnen met je naam te vestigen. Dat is een beetje de intentie van onze lunch concerten. Die lunchconcerten organiseert de wijkgemeente Oudshoornsekerk zelf in eigen beheer. Kwart over twaalf binnen voort een goede lunch, geen plat broodje maar echt iets lekkers, een glaasje wijn erbij. Dan gaan wij met zijn allen naar de kerkzaal, beleven wij de muziek. Na afloop gaan wij terug en praten wij met elkaar na, wederom onder het genot van een glaasje samen met de muzikanten zelf. Dit is echt interessant om mee te maken en ik denk ook dat je het een inspirerende belevenis gaat vinden.

Ad Hesseling


Op onze website www.oudshoornsekerk.nl kan je alle informatie hierover vinden. Als je het woord concept intikt krijg je van allerlei op dit gebied voorgeschoteld. Pik er iets uit dat je leuk vindt en hopelijk kunnen wij naar de Corona crisis kunnen wij weer vol gas geven om daar iets ontzettend leuks van te maken.
Vergeet vooral niet onze vrienden van de Stichting Cornelis de Vlaming met een eigen website, wij hebben een link naar toe staat op de kerk website. Zij organiseren al jaren concerten met de gevestigde orde van beroemde namen die hier ook heel graag komen spelen. Ik zou zeggen bezoek ons tijdens een concert en ervaar deze kerk in levenden lijve.


Geverifieerd door MonsterInsights