Iedereentuin in de Ridderbuurt

Joost Lalau, boer en tuinder, en bioloog Joost Mentink zijn het samen eens. Er moet een voedselpark komen volgens hun eigen ideeën. Ze realiseerden deze tuin in een snel tempo in de Ridderbuurt nummer 3 in Alphen aan den Rijn.

Joost Lalau en Joost Mentink nemen ons mee naar de kas. Ze vinden dat er goed uit ziet. Het is pas half mei en er hangen al wat trosjes aan de tomaten planten. Wij zijn hier in Alphen aan den Rijn op de Ridderbuurt 3 op een voormalige schapenweitje annex geitenweitje en wij mogen dit stukje grond gebruiken van Irene Vogel. Zij is eigenaresse van de Iedereen Hoeve. Wij hebben hier een aardig project opgezet. We zijn in de kas die Joost en Joost hebben neergezet. Zoals je ziet groeit alles als een malle, we hebben al kleine paprikaatjes, het is een feest om te zien, wat een heerlijke dingen. Begin maart is de kast opgezet want in februari was er veel regen. Joost Mentink is van huis uit bioloog en weet wel wat van planten, biodiversiteit en duurzaamheid, maar echte ervaring met kweken van groente en dat soort zaken had hij helemaal niet. Joost Lalau daarentegen wel. Hij had vroeger een boerderij in het buurtschap Ofwegen bij Woubrugge en daar had hij een grote moestuin en was hij met zijn vader ook bezig met een boomgaard.
Terug in de kas vertellen ze wat zij willen: Wij willen proberen of wij in zo’n kas, maar ook daarbuiten, lekkere gewassen kunnen telen. Op een efficiënte en effectieve manier proberen iets leuks te maken. Wij vergeten soms echt “vergeten groente”, wij hebben hier bijvoorbeeld aardappels uit de Andes. Hiernaast staat een kinderdagverblijf dat begin augustus open gaat. Wij kunnen met de kinderen die straks hier komen dingen samen doen. Wij hebben aardbeien en aardappeltjes die ze uit de bak mogen halen, zodat ze weten waar het vandaan komt.


Het is het uitgangspunt van deze boerderij, van dit systeem, en daarom heet het Iedereen Hoeve. Het uitgangspunt van de eigenaresse is: “Iedereen is hier welkom”. Wij willen hier ook een bijdrage aan leveren. Wij willen met dit project de kwaliteit van deze omgeving op een hoger niveau brengen. Wij willen proberen om met koks die echt oog hebben voor koken met groente, want er is een hele keten van koks die 80/20 koken (80% groente en 20% vlees of andere eiwithoudende producten) samen gaan werken. Maar eerst even met beide voeten op de grond hier in de kas en dan verder gaan kijken wat wij hier kunnen realiseren. De eerste aanzet is er.

Je hebt een late en een vroege soort aardappel. Hier zie je, op dezelfde datum geplant, het verschil in hoogte. De vroege aardappel hier is Rouge des Flandres.  Wij hebben hier witte kool en die hebben wij in een pot gezet. Als de kool geoogst is dan gaan wij kijken of wij er zuurkool van kunnen maken. Ook dat gaan wij hier zelf doen, fermenteren en dat soort dingen, dat is hartstikke leuk om te doen.
Wij hebben hier een windsingel aangelegd, je hebt hier bijvoorbeeld de noordkant en de oostkant en door die af te schermen krijg je hier een mooi microklimaat, het wordt hier dus warmer.
Er zijn hier allemaal verschillende bomen door elkaar, van Wilg tot Hazelaar en Tamme Kastanje, Eiken, Beuken van alles en nog wat. Dat wordt een hele mooie rand van helemaal achter de kas tot aan het bosplantsoen. Boven aan de dijk hebben wij dat ook gedaan. Dat was iets wat ook zo even weer opkwam.
Omdat de grond op dit stukje terrein hier zo slecht was, hadden wij het plan opgevat om hier een cranberry veldje maken. Het is ongeveer 70m2 en we hebben dit gewoon met de hand uitgegraven. 70m2 een halve meter diep, dus hebben wij hier ongeveer 35 kuub weggehaald. Wij hebben er 35 kuub nieuwe grond met een speciaal turfmengsel in gedaan. Toen hebben wij plantjes gekocht, ook in het buitenland, en hebben wij er op een middagje 1100 cranberry plantjes ingezet van 3 of 4 verschillende soorten. Over 2 tot 3 jaar is het veld helemaal dicht en dan zullen er cranberries aan moeten komen. Het is echt een vrij specialistisch ding, het zijn veeleisende plantjes qua vocht en qua zuurgraad van de bodem. Het is een heel nauwgezet spel van het versterken van het wortelstelsel en het laten groeien van de bovengrondse stengels. Er mag absoluut geen gras op dit terrein komen omdat gras concurreert met cranberries.
Het gaat goed met de Crusader bonen, één van de speciale bonen die hier worden geteeld en die wel 40 centimeter lang worden. Er is een pergola gemaakt van jute touw, zodat de planten er doorheen gaan klimmen en de bonen naar beneden gaan hangen. De plant zelf kan 3 meter lang worden. Op de meest open plek kan je als het ware rond de bak staan die Joost heeft getimmerd uit afvalhout. Wij proberen alles te hergebruiken, geen nieuw materiaal te kopen. Het was openhaard hout, dat hebben wij ergens op de kop kunnen tikken.
ook hebben wij zwarte els stammetjes die zijn geënt met shiitake pluggen, dus in het najaar komen daar paddenstoelen uit. Hier er daar zit een houten plug, dat zijn houten duvels die zijn geënt met mycelium van de shiitake paddenstoel. Je boort gaten in zo’n Elzen stam en dan sla je 50 of 60 duvels er met een hamer in. Je smeert ze af met kaarsvet om af te dichten. Het is de bedoeling dat de paddenstoel, het mycelium, de schimmeldraden gaan groeien in het cambium van de boom, dat zit vlak onder de bast en op een gegeven moment, is het de bedoeling, dat er paddenstoelen gaan groeien. Wij gaan zien of het dit jaar gaat lukken.
Wij komen allerlei mensen tegen met allerlei ideeën en wij zijn dan mensen die dan wel aan de slag gaan om te onderzoeken of die haalbaar zijn. Het kan in no time gerealiseerd zijn, maar het moet wel snel, alles moet snel!


Geverifieerd door MonsterInsights