Frank Wijnands/ bier

Wij gaan langs bij Frank Wijnands, hij maakt op traditionele wijze ambachtelijk bier.

Frank Wijnands

Mijn naam is Frank Wijnands, ik ben eigenaar, brouwer en biersommelier en ik werk hier in het voormalige kleine laboratorium van de Biesteveld fabriek. Ik geef hier brouwworkshops en bierproeverijen. Op donderdag en vrijdag kunnen mensen hier een biertje komen drinken en halen. Mensen gaan helemaal zelf aan de slag met het afwegen van de mouten, het schroten van de mouten, alle metingen, de zuurgraad, het suikergehalte. Ze krijgen uitleg over hoe brouwen nu precies gaat.
Ik vind bier interessant, ik vind eten interessant, ik vind de combinatie interessant. Ik vind wijn ook lekker, ik drink graag een glaasje wijn of een borreltje, maar bier heeft wel een beetje mijn hart gestolen. Het smaakpalet van bier is heel groot. Bier is echt een maakproduct, je kunt een smaak bedenken en dan maken. Je kan zorgen dat een bier zwaar wordt en veel body krijgt, veel suiker krijgt, maar je kunt dat ook niet doen, je hebt allerlei mouten die je kunt gebruiken. Mouten zijn granen die een bewerking hebben ondergaan. Je hebt eigenlijk heel veel smaakmakers, je hebt het water, het proces, de mout. Mout kan ongemout zijn, je kunt ook ruwe granen gebruiken. Sommige bieren hebben mouten die geen bewerking hebben ondergaan. Mout is de verzamelnaam voor granen, maar je kunt ook bier brouwen met quinoa, sorghum, rogge, haver, van gerst vanzelfsprekend. Er zijn veel mouten en zij hebben allemaal hun eigen smaak.
Mout is een graan dat een bewerking heeft ondergaan. Je maakt het graan nat en dan begint het kiemingsproces. De enzymen die in de korrels zitten die beginnen met het afbreken van de korrel. De enzymwerking die heb je nodig in het brouwproces.
Ik heb hier hop staan in de vorm van pellets. Sommige mensen denken dat er konijnenvoer in mijn bier gaat, maar dat is het niet. Het zijn hopbellen waarvan het stukje dat aan de niets smaak bijdraagt wordt afgesneden. Daarna wordt het vermalen en geperst, zo blijft de hop langer goed. Hop heeft de eigenschap dat het eigenlijk zuur is, maar op het moment dat je hop kookt dan verandert het structuur van de hop (dat heet isomerisatie) en dan wordt die hop bitter. Hoe langer je hop mee kookt hoe meer bitterheid de hop afgeeft. Daarom heb je verschillende momenten waarin je bij bepaalde bieren hop toevoegt, tot en met dat je hop toevoegt na de hoofdvergisting, dan kookt hij helemaal niet meer. Gaat de hop na de hoofdvergisting in het vat, dat heet dry hoppen, dan geeft de hop geen bitterheid meer af, maar alleen aroma.
Bier is echt een maakproduct, je hebt invloed de type mouten die je gebruikt. Je kunt het ook aanpassen door het proces dat je volgt, want dat levert andere smaken en een andere body op. Door de verschillende mouten en granen die je gebruikt om de suikers er uit te halen en door alle andere toevoegingen. Dan denk ik aan kruiden, maar je kunt ook hout toevoegen bij de vergisting of fruit. Wat dat betreft gebruik ik allerlei mogelijkheden. En niet te vergeten de hoppen die je toevoegt en het moment waarop je ze toevoegt. Tot slot het type gist dat je gebruikt, alle gisten geven een eigen smaakpalet. Er zitten kafjes om het mout heen, en die kafjes die blijven erin zitten. Dan krijg je een beetje luchtiger moutbed (opgezocht is geen technische term gewoon wat hij gebruikt denk ik).


Terug bij bierbrouwerij van Frank Wijnands. Hij laat ons zien wat er nog moet gebeuren nadat het bier is gemaakt.

Mijn ambitie is om culinaire bieren te maken. Om de processen om te draaien, je gaat uit van een bepaald gerecht en daar ga je een bier bij brouwen. Het doel van het brouwhuis is eigenlijk kennisoverdracht en mensen een leuke dag bezorgen door mensen te helpen zelf een keer een eigen bier te maken. Zij zijn dan bijna een dag bezig. Na 2 weken kom je terug en ben je nog 2 tot 3 uurtjes bezig met het bottelen, dat doen wij in flesjes en krijg je een krat van je eigen gebrouwde bier mee naar huis. Je hebt dan je eigen bier, en je snapt wat je hebt gedaan.

Wat wij nu gaan doen is bottelsuiker toevoegen, dit is bovengistend bier, dat is bier dat hergist op de fles. Door de hergisting op de fles ( let op, niet nagisting) brengen wij het koolzuur in het bier. Heel voorzichtig roeren want wij willen geen zuurstof in het bier hebben, zuurstof betekent veroudering van smaak. Nieuwe flessen, toch voor de zekerheid nog even spoelen.

Ik word betaald in geld, maar natuurlijk vooral in blije klanten. Ik heb een fijne dag als mijn klanten een fijne dag hebben gehad. Ik doe proeverijen op donderdag- en vrijdagmiddag, van 4 tot 6 kunnen mensen hier mijn bier komen proeven. Ik verkoop in principe mijn eigen bier, alleen mijn eigen bier. Proost!


Geverifieerd door MonsterInsights