Energie coaches Dick van Leeuwen en Frank van Oudenhoven

Dick van Leeuwen en Frank van Oudenhoven zijn beide energie coaches

Dick van Leeuwen en Frank van Oudenhoven zijn beide energie coaches en Ferd Schelleman is voorzitter van Energiek Alphen. Deze heren staan voor duurzaam.

Erik van Zuylen Wethouder

Wethouder duurzaamheid Erik van Zuylen vertelt ons wat hij wil bereiken binnen de gemeente Alphen aan den Rijn.

Met de hele wereld zijn wij natuurlijk druk bezig met duurzaamheid en dat heeft ook een belangrijke reden. Wij zien nu al dat er steeds heftigere buien zijn en aan de andere kant zien wij in de zomer weer dat het heel erg droog gaat worden. Als wij niet met elkaar iets doen dan zal het alleen maar erger worden. Vandaar dat wij ook in Parijs het klimaatakkoord met elkaar hebben ondertekend en in Nederland ook het klimaatakkoord. Daarin hebben wij afspraken gemaakt om te zorgen dat wij met zijn alle toegaan tot een duurzamere wereld. Daarvoor is het heel belangrijk dat de gemeente dat niet alleen doet maar dat ook de inwoners daarbij betrokken worden. Wat zo goed is aan Energiek Alphen is dat zij heel professioneel zijn en dat zij gewoon meedenken met de inwoners en dat ook nog eens vrijwillig dus wij zijn heel blij dat zij met ons samen werken.

Ferd Schelleman, voorzitter Energiek vertelt verder:

Ik ben mede oprichter van Energiek Alphen, een lokale energiecoöperatie opgezet door enthousiaste vrijwilligers in Alphen aan den Rijn die ook duurzame ontwikkeling, duurzame energie en energiebesparing belangrijk vinden, daar zelf aan werken en ook graag andere bewoners en de gemeente willen helpen om daar vooruitgang in te maken.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft heel veel ambities als het gaat om duurzaamheid. Er zijn misschien nog wel andere gemeentes die nog verder voorop lopen maar zeker in onze regio is Alphen één van de koplopers zeker als het gaat om vernieuwende projecten. Om een voorbeeld te noemen, het zonnedak van RIJNVICUS is een van de grootste van Nederland.

Energiek Alphen werkt aan de ene kant aan duurzaam energie projecten zoals het zonnedak van Rijnvicus, aan de ander kant werken wij aan energie besparing. Met hulp van de gemeente hebben wij 30 energie coaches opgeleid, die hebben een training gekregen zodat zij andere bewoners heel goed kunnen adviseren over energiebesparingsmaatregelen die zij zelf kunnen nemen. Zo wordt er een stap gemaakt in vermindering van het energieverbruik en natuurlijk ook verlaging van je energierekening.

De energie coaches zijn daarbij ook erg belangrijk die kunnen onze inwoners helpen om energie te besparen en daarmee ook duurzamer te worden. Dat is goed voor de portemonnee en goed voor een duurzame wereld. Vandaar dat wij heel blij zijn om met hun samen te kunnen werken.

Wij helpen de bewoners in hun duurzaamheidstraject. Om te kijken welke stappen eerst welke stappen misschien niet zo verstandig, wij geven ze eigenlijk een zetje, wij maken ze bewust van de mogelijkheden die zij in hun huis hebben om uiteindelijk duurzamer om te kunnen gaan met energie.

Om de mensen te helpen, om een zetje mee te geven want uiteindelijk moeten wij over een aantal jaren van het gas af, maar daarvoor moet er nog heel wat gebeuren. Wij willen dus stapje voor stapje meehelpen om te zeggen van nu kun je hier mee beginnen en dan zover uitbouwen.

Je ziet ook dat de mensen die coach willen worden vaak thuis al heel druk bezig zijn geweest. Die weten echt wel meer dan gemiddeld hoe een rekening in elkaar zit, waar in een huishouden kosten gemaakt worden, hoe je vaak op een creatieve manier oplossingen kunt realiseren. Wij organiseren ook intern overleg tussen die coaches om al die ideeën weer uit te wisselen, zodat iedereen met nieuw materiaal naar de volgende bewoners kan gaan.

In deze wijk zien we nog enkel glas, dus dit is een uitstekende wijk om te isoleren. Je ziet klapramen die helemaal open zijn, dus mensen weten niet hoe ze precies moeten ventileren.

Het blijkt dan toch dat je mensen toch bewust kunt maken van de mogelijkheden die er zijn. Men weet gewoon niet dat je door apparaten eerder uit te zetten je al behoorlijk kunt besparen, omdat men gewoon niet weet wat het sluipende verbruik van die apparaten is.

Als je uiteindelijk besluit om aan de binnenkant te isoleren dan zet je een voorzetwand van 8 tot 10, misschien 12 centimeter isolatiemateriaal. De consequentie is dat het wooncomfort enorm omhoog gaat, alleen je leefruimte wordt wel kleiner Het is niet alleen isoleren om minder geld aan energie kwijt te zijn, maar het is ook het comfort dat je krijgt. Dat komt steeds vaker op de eerste plaats.

Terug naar de energie coaches Dick en Frank, via huisbezoeken geven zij de nodige adviezen. Wij mogen mee op huisbezoek.

Behalve subsidies is er ook de mogelijkheid om een lening af te sluiten. Dat kan via de gemeente lopen, waardoor een verlaagd rentepercentage aangeboden kan worden. Er zijn mensen die een investering doen die een over een langere termijn terug wordt verdiend, die kunnen dan een aanvullende lening afsluiten.

(Frank en Dick kloppen aan en hebben binnen een gesprek met bewoners)
Zij willen weten wat het belangrijkste is dat de bewoners uit dit gesprek willen hebben.

“Wij wonen natuurlijk in een oud huis uit 1928 dus zo’n huis krijg je nooit energieneutraal, maar het kan wel een stuk duurzamer. Eigenlijk zou ik praktische tips willen hebben over hoe wij ons huis duurzamer kunnen maken. Dat kunnen die kleine tips zijn waar jullie net over hadden maar ook zoiets als voor jullie zou het beste zijn om je huis duurzamer te maken door dakisolatie bijvoorbeeld of vloerisolatie.”
Het is belangrijk dat jij je huis zo goed mogelijk isoleert zodat de warmte niet naar buiten gaat en de kou niet naar binnen komt. Dat zijn eigenlijk de twee belangrijkste richtingen waar je naar kunt kijken.

Wij hebben een opleiding gehad, ik meen 6 avonden in totaal, met informatie allerlei verschillende soorten isolatie, en ook bouwtechnische zaken zijn wij onderlegd. Ook op het gebied van subsidies om aan te geven waar kan je nou wat vinden. Het is ondoenlijk om alles in je hoofd te hebben maar als je weet waar je alles kan vinden ben je drie stappen verder. (Dick en Frank weer buiten) (Dick) De consequentie als je dat uiteindelijk gedaan heeft als bewoner dan is je huis meer waard.

(Frank) Het is een combinatie van hoeveel moet ik nou investeren en wanneer heb ik het terugverdiend en is dat een redelijke termijn. Wij praten dan niet over 20 jaar, maar over andere maatregelen die je er binnen 2 of 3 jaar al uit hebt. Voor andere vormen moet je wel 6 of 7 jaar rekenen.

(Erik) De gemeente Alphen aan den Rijn heeft veel ambities als het gaat om duurzaamheid. Er zijn misschien wel andere gemeenten die nog verder voorop lopen maar zeker in onze regio is Alphen een van de koplopers.


Geverifieerd door MonsterInsights