De Limes Zwammerdam – Latief Perotti in gesprek met Henk de Kat

In deze aflevering vertelt Latief Perotti, initiatiefnemer van de actie “Redt het Romeinse Schip” over het opgraven van de Romeinse schepen in Zwammerdam. Henk de Kat, directeur van het pas opgerichte Alphens Dagblad werd benaderd voor de publiciteit van de actie.

Latief: Die actie met het schip, die 50 jaar geleden ongeveer is begonnen en een van de grote animators en hulpen, voor mij althans de grote stimulans, was Henk de Kat die naast mij staat (03:05).

Henk: (voormalig directeur Alphens Dagblad) De grootste stimulans was jij natuurlijk. Jij zei “als jij het niet doet, gebeurt er helemaal niets, dan blijft dat schip liggen en blijft het voor eeuwig verborgen” en dat overtuigde mij. Toen zei ik dat ik even met de hoofdredacteur van de Leidsch dagblad zou bellen. Ik belde en hij vroeg of ik erin geloofde, mijn antwoord was dat ik er heilig in geloofde en dat wij wel wat moesten gaan doen. Hij zei dat ik het dan wel gaan doen! Ik heb toen een artikel met alle verhalen erbij geschreven over wat er allemaal lag en wat er al eerder was gevonden in de paar jaar daarvoor. Toen waren het een paar kleinere schepen maar dit vondst was werkelijk uniek, een groot schip uit de Romeinse tijd, iets van 34 meter lang en 4,5 meter breed. Er was nog nooit eerder zoiets gevonden. Wij zijn dan met die actie gestart. Donderdag hebben wij erover gesproken, vrijdag kreeg ik het fiat en zaterdag was het verhaal al klaar voor het Alphens Dagblad. Het verhaal van de actie “Redt het Romeinse schip” (04:12)

(5:43) Het startartikel over het Romeinse schip had overdag in de Alphense Dagblad gestaan en er stond: Je kunt vanavond bellen om een bijdrage te leveren. Ik werd pas om 21:00 uur gebeld en jij (Latief) nam op.

Latief: Toen had ik een hoogleraar uit Leiden aan de lijn en die zei “Goede dag Meneer Perotti, wij ondersteunen u actie totaal, het is fantastisch, ik zou graag wat willen storten en mijn bijdrage bekend maken. Heeft u een potlood bij de hand”? Ik dacht “hier komt het”! Hij zei “Noteert u 10 gulden”.

Henk: Ik moet zeggen dat jij toen mij verbluft hebt met de actie die je ondernam. Ik vreesde om op maandag te moeten melden dat de grote reddingsactie voor dat belangrijke Romeinse schip, 12 gulden en 46 cent had opgeleverd. Toen had jij allerhande organisaties gebeld, de Rotary, de Lions Club, Televizier en de Vrijmetselarij.

Latief: Op een gegeven moment werd ik opgebeld door Siebe van der Zee van de AVRO, die zei “Meneer Perotti, u heeft een actie gestart, Red het Romeinse schip en wij als redactie vinden dit zo leuk dat wij dit op willen nemen in ons programma, gaat u daarmee akkoord”? Ik vond dat fantastisch, geweldig, dat was juist de bedoeling! Hij zei “dan kan ik u feliciteren dat u actie geslaagd bent. Wij gaan hier volledig achter staan en wij weten dat heel veel mensen kijken naar al onze programma’s”.

Henk: Dat was voor mij, qua journalistiek, de uitkomst want ik kon op de maandag in de krant schrijven dat de actie ging lopen en dat er telegrammen waren uitgegaan naar Premier den Uyl en Minister van Doorn (Culturele Zaken). Dat had jij gedaan hier op de redactie en het had een verbluffend effect, er werd meteen in de tweede kamer vragen over gesteld. Je had je ook in dat weekend gewend tot de Provincie. De Provincie had geen geld willen geven, het Rijk had ook geen geld voor over, de Gemeente ook niet.

Latief: Meneer Borgman van de PVDA is toen naar Alphen gekomen om dit te ondersteunen. Vanuit de politiek zei hij kan je over het algemeen weinig doen maar ik steun je! Tot mijn stomme verbazing werd ik gebeld door Koningin Juliana die zei “Ik steun het programma, het initiatief, totaal. Ik vind het heel erg leuk, vooral omdat ik dit zo dapper vind van u dat u het aangegaan ben. Meneer Perotti, laat u even weten wat wij voor u kunnen doen?”. Dat is de reden geweest waarom wij de Commissaris van de Koningin, Maarten Vrolijk, meteen gevraagd hebben om actie te ondernemen. Hij is ook een van de adviseurs geweest van het Comité van Aanbevelingen.

Henk: Koningin Juliana belde jou, naar aanleiding van al die publiciteit, binnen een week. Anderhalf week later kwam Juliana in Zwammerdam aan op het terrein, zij trok haar laarzen aan ging door de modder heen naar het Romeins schip. Dat gaf dan weer een enorme boost aan de publiciteit.

Latief: De schepen die vervolgens uit de bodem zijn gehaald zijn met grote transportwagens naar Ketelhaven gebracht en werden in zinken bakken geconserveerd.

Henk: Al met al is dat een staaltje actievoeren van “heb ik jou daar” want het begon met een artikeltje in de plaatselijke krant met de eerste opbrengst van 12:46. Het was zo’n klein vonkje die in dat weekend al een soort golf in beweging bracht waarbij het binnen twee weken bekeken was wat anders nooit was gebeurd zonder jou.


Geverifieerd door MonsterInsights