De Limes Hazerswoude – Bernadette in gesprek met Janneke Noordervliet – Stadsarcheoloog

Bernadette: Janneke, wij staan hier op een bijzonder stukje grond, daar verderop in het Westvaartpark zijn 17000 vondsten gedaan, een muntschat van 22 munten en hier, waar wij nu op staan, op 2 meter diepte, ligt nog een deel van de oude Limesweg. Wat gebeurt hier in Hazerswoude?

Janneke: Er is hier een heel hoop aan de hand. Het is inderdaad de Limesweg die wij hier vlak naast hebben gevonden. Dit is de weg die de Romeinen hebben aangelegd tussen de Romeinse forten in. De Rijn was toen de Rijksgrens en de weg liep daar langs zodat de troepen hun spullen goed konden vervoeren. Wij hebben dus 2 forten, aan de ene kant hebben wij het fort in Leiden en aan de andere kant is de dichtstbijzijnde fort Albaniana in Alphen aan den Rijn. (Beeld 03:28) Eigenlijk hebben wij nooit ertussen wat gevonden in deze streek.

Bernadette: Hoe belangrijk zijn dan de vondsten hier?

Janneke: Die zijn best wel belangrijk omdat wij voor het eerst definitief bewijs hebben dat er iets geweest moest zijn, wat precies dat weten wij nog niet. Wat wij tot nu toe weten is eigenlijk dat de Rijn een belangrijk rivier is geweest, maar niet zo “statisch” als het nu is om het zo maar te zeggen, hij overstroomde nog weleens. Als een rivier overstroomt krijg je geulen en als die lang open blijven dan ontstaan dan weer oevers langs en kan er dan gewoond, gewerkt en geleefd zijn.

Bernadette: Kunnen wij iets meer te weten komen over de mensen die toen leefden, de mensen die hier oorspronkelijk woonden, en over wat voor Romeinse activiteiten hier hebben plaatsgevonden?

Janneke: Wij hebben vondsten dier erop wijzen dat er hier mensen hebben gewoond. Dat waren inheemse aardewerken, vaak handgevormd en niet super mooi. Wij hebben ook heel veel Romeinse aardewerk die door het Romeinse leger is binnen gebracht dat is terra sigillata, hard gebakken en met mooie versieringen. Er moet iets van een leger eenheid hier iets in de buurt zijn geweest. Wij hebben bijvoorbeeld ook een pincet gevonden en die werd gebruikt door Romeinse artsen en die vind je ook niet in het gemiddelde gehucht, dat moet iets met het leger te maken hebben.

Janneke: Nu dat wij al dit soort puzzelstukjes krijgen weten wij dus ook meer van het gebruik van de Limeszone tussen de forten. Wij hebben hier verschillende tussenstukjes en weten steeds beter wat er aan de hand is. Wij hebben de watergang en als je een weg hebt verwacht je ook een brug en hebben wij nu bij het laatste onderzoek zoveel houten palen op rijen gevonden dat wij denken dat het een landhoofd is van een brug. Zo maken wij er steeds meer de puzzel compleet, in ieder geval voor dit deel van het Limesgebied. Wat wij nog niet weten, en wat wij uiteindelijk heel graag zou willen weten, is wat hier nou voor gebouw heeft gestaan. Was het een wachttoren of was het een vesting post, woonden hier iemand, was hier een nederzetting? – dat zijn vragen die wij nog niet kunnen beantwoorden.

Romeinse-munten-117-v-Chr
Hals-gladwandig-Romeins-kruikje

Visnetverzwaring

Geverifieerd door MonsterInsights